Cytryny solone
- - 4 cytryny
- - 8 łyżek soli kamiennej gruboziarnistej
- - 3 goździki
- - 1 liść laurowy
Trzy cytryny wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać gorącą wodą, ostudzić, włożyć do słoika, zalać zimną wodą i moczyć 3 doby, zmieniając wodę rano oraz wieczorem.
Po wyjęciu z wody cytryny naciąć na krzyż (nie do końca), rozchylić cząstki, wsypać pomiędzy nie po 2 łyżki soli, następnie ścisnąć owoce i ułożyć ciasno w słoju z dnem wysypanym 1 łyżką soli.
Dodać goździki, liść laurowy i wsypać na wierzch resztę soli.
Z pozostałej cytryny wycisnąć sok i wlać do słoika.
Owoce zalać wrzątkiem, tak aby tylko je pokryć, słoik zamknąć i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 3 - 4 tygodnie.
Potem wyjmować cytryny po jednej cząstce lub po dwie, opłukać w wodzie, wykroić i usunąć miąższ.
Skórkę wraz z albedo pokroić cienko w paski lub kostkę i używać jako pikantnego i aromatycznego dodatku do ryb, sałatek lub sosów.
Po wyjęciu z wody cytryny naciąć na krzyż (nie do końca), rozchylić cząstki, wsypać pomiędzy nie po 2 łyżki soli, następnie ścisnąć owoce i ułożyć ciasno w słoju z dnem wysypanym 1 łyżką soli.
Dodać goździki, liść laurowy i wsypać na wierzch resztę soli.
Z pozostałej cytryny wycisnąć sok i wlać do słoika.
Owoce zalać wrzątkiem, tak aby tylko je pokryć, słoik zamknąć i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 3 - 4 tygodnie.
Potem wyjmować cytryny po jednej cząstce lub po dwie, opłukać w wodzie, wykroić i usunąć miąższ.
Skórkę wraz z albedo pokroić cienko w paski lub kostkę i używać jako pikantnego i aromatycznego dodatku do ryb, sałatek lub sosów.