Czekoladowe ptysie

  • ciasto:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 kostki margaryny
  • szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól
  • krem i dekoracja:
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki zagęstnika kukurydzianego
  • 5 łyżek kakao
  • 15 dag czekolady deserowej
  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 15 wisienek koktajlowych
Ciasto: w rondlu zagotować mleko z 1/2 szklanki wody, margaryną i szczyptą soli.
Zdjąć z ognia, wymieszać z mąką.
Dalej mieszać wbijając kolejno jajka.
Masę nałożyć do foliowej torebki, odciąć różek.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć 15 placków o śr. 7 cm i 15 o śr. 3 cm.
Oprószyć cukrem pudrem.
Piec 15 minut w temperaturze 230ºC, zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze 15 minut.
Krem i dekoracje: mleko zagotować.
Jajka utrzeć z cukrem, mąką i zagęstnikiem.
Wlać gorące mleko.
Mieszajc podgrzewać na parze, aż krem zacznie się gotować.
Dodać kakao, wymieszać.
Krem nałożyć do szprycy.
Przekłuwać ptysie od spodu, do środka nakładać szprycą krem.
Czekoladę stopić na parze.
Ptysie maczać w czekoladzie, składać parami po jednym dużym i małym.
Nim czekolada zastygnie, na czubku umieścić po wisience.
Masło utrzeć z cukrem pudrem.
Krem nałożyć do szprycy, ozdobić nim ptysie.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: