Fantazyjna rolada biszkoptowa
- Ciasto: 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. dżemu kwaskowatego
- Krem: 4 żółtka
- 1/4 szkl. cukru
- 1 szklanka mleka
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 1 torebka cukru waniliowego (1,6 dag)
- 1 szkl. śmietany 30%,
- 4 czubate łyżeczki żelatyny
- Poncz: 1/2 szkl. mocnej herbaty
- 1 łyżeczka cukru
- sok z cytryny do smaku
- 4 łyżki koniaku, winiaku lub brandy
Ciasto: Białko ubić na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodać cukier. Do piany dodawać na przemian żółtka oraz obie mąki i nadal ubijać.
Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Piec ok. 8 min. (do lekkiego zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.
Ciasto wyłożyć wraz z pergaminem na wilgotną ściereczkę i przykryć drugą wilgotną ściereczką, po 5 min. zdjąć pergamin.
Ciepły biszkopt cienko posmarować dżemem i ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
Owinąć ściereczką i odstawić do wystygnięcia.
KREM: Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę.
Mleko zagotować z cukrem waniliowym i rozpuścić w nim żelatynę i czekoladę.
Do masy żółtkowej stopniowo wlewać mieszankę mleczną, ciągle mieszając.
Krem schłodzić, śmietanę ubić i połączyć z gęstniejącym kremem
Roladę pokroić w cienkie plasterki (ok. 1 cm.).
Półokrągłą formę wyłożyć folią i ułożyć plasterki rolady.
Skropić je ponczem a następnie zalać płynnym jeszcze kremem i przykryć pozostałymi plasterkami rolad.
Odstawić do zastygnięcia na ok. 2 godziny.
Przed podaniem kroić w plastry.
Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Piec ok. 8 min. (do lekkiego zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.
Ciasto wyłożyć wraz z pergaminem na wilgotną ściereczkę i przykryć drugą wilgotną ściereczką, po 5 min. zdjąć pergamin.
Ciepły biszkopt cienko posmarować dżemem i ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
Owinąć ściereczką i odstawić do wystygnięcia.
KREM: Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę.
Mleko zagotować z cukrem waniliowym i rozpuścić w nim żelatynę i czekoladę.
Do masy żółtkowej stopniowo wlewać mieszankę mleczną, ciągle mieszając.
Krem schłodzić, śmietanę ubić i połączyć z gęstniejącym kremem
Roladę pokroić w cienkie plasterki (ok. 1 cm.).
Półokrągłą formę wyłożyć folią i ułożyć plasterki rolady.
Skropić je ponczem a następnie zalać płynnym jeszcze kremem i przykryć pozostałymi plasterkami rolad.
Odstawić do zastygnięcia na ok. 2 godziny.
Przed podaniem kroić w plastry.