Fasola z kiełbasą
25 dag białej fasoli
40 dag kiełbasy - zwyczajnej, podwawelskiej
2 papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju
łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
sól, pieprz
Fasolę opłukać, zalać 1 l zimnej wody i pozostawić do napęcznienia na 24 godziny.
Gotować w tej samej, lecz posolonej wodzie, na małym ogniu, około 2 godzin.
Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać.
Papryki umyć,oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić w dużą kostkę.
Kiełbasę pokroić na 4 kawałki.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z czosnkiem, włożyć paprykę oraz kiełbasę i smażyć 5 - 10 minut.
Zawartość patelni przełożyć do ugotowanej fasoli, dodać koncentrat pomidorowy i mąkę rozprowadzoną 1/4 szklanki wody.
Przyprawić mieloną papryką, solą oraz pieprzem i dusić 15 minut.
Potrawę podawać ze świeżym białym pieczywem.