Fasola z kiełbasą

25 dag białej fasoli 40 dag kiełbasy - zwyczajnej, podwawelskiej 2 papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki oleju łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól, pieprz Fasolę opłukać, zalać 1 l zimnej wody i pozostawić do napęcznienia na 24 godziny. Gotować w tej samej, lecz posolonej wodzie, na małym ogniu, około 2 godzin. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Papryki umyć,oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić w dużą kostkę. Kiełbasę pokroić na 4 kawałki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z czosnkiem, włożyć paprykę oraz kiełbasę i smażyć 5 - 10 minut. Zawartość patelni przełożyć do ugotowanej fasoli, dodać koncentrat pomidorowy i mąkę rozprowadzoną 1/4 szklanki wody. Przyprawić mieloną papryką, solą oraz pieprzem i dusić 15 minut. Potrawę podawać ze świeżym białym pieczywem.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: