Faszerowany karp w cieście (Wigi
- ryba:
- 1 sprawiony karp (1,5 kg)
- przyprawa do ryb
- 3 średnie cebule
- 10 dag wyłuskanych orzechów włoskich
- 2 pęczki natki lub trybulki
- 2 łyżki oleju
- 50 dag mąki
- 2 ziarenka czarnego pieprzu
- żółtko
- łyżka śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- sól, czarny pieprz
- dekoracja:
- opłukane listki sałaty masłowej lub karbowanej
- kilka gałązek natki
- duży pomidor
- sparzona wrzątkiem cytryna
Karpia dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć od środka , na zewnątrz solą i przyprawą do ryb.
Cebule, opłukaną i osuszoną natkę oraz orzechy włoskie drobno posiekać.
Na patelni dobrze rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę, zeszklić, ale nie rumienić.
Dodać orzechy i natkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Rybę napełnić przestudzonym farszem, otwór spiąć wykałaczkami lub zaszyć.
Przygotować kruche ciasto: mąkę zagnieść ze szczyptą soli i 350 ml wody.
Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy do wymiarów 35 x 35 cm.
Na środku ostrożnie ułożyć rybę, zawinąć ją w płat ciasta i docisnąć brzegi tak, aby kształt karpia był zachowany.
Widelcem zaznaczyć płetwę grzbietową i ogonową.
Zrobić oczy z ziarenek pieprzu.
Rybę w cieście ułożyć na nasmarowanej masłem lub olejem blasze, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec 30 - 40 minut w temperaturze 200oC.
Żółtko rozmącić ze śmietaną kremówką, psmarować wierzch ryby na 15 minut przed zakończeniem pieczenia.
W tym czasie uważać, aby wierzch ciasta się nie przypalił (na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika można przykryć pergaminem).
Duży podłużny półmisek udekorować listkami sałaty, natką oraz różyczkami wykrojonymi z pomidora i cytryny.
Na wierzchu umieścić rybę.
Można podawać z bagietką lub chałką.
Cebule, opłukaną i osuszoną natkę oraz orzechy włoskie drobno posiekać.
Na patelni dobrze rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę, zeszklić, ale nie rumienić.
Dodać orzechy i natkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Rybę napełnić przestudzonym farszem, otwór spiąć wykałaczkami lub zaszyć.
Przygotować kruche ciasto: mąkę zagnieść ze szczyptą soli i 350 ml wody.
Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy do wymiarów 35 x 35 cm.
Na środku ostrożnie ułożyć rybę, zawinąć ją w płat ciasta i docisnąć brzegi tak, aby kształt karpia był zachowany.
Widelcem zaznaczyć płetwę grzbietową i ogonową.
Zrobić oczy z ziarenek pieprzu.
Rybę w cieście ułożyć na nasmarowanej masłem lub olejem blasze, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec 30 - 40 minut w temperaturze 200oC.
Żółtko rozmącić ze śmietaną kremówką, psmarować wierzch ryby na 15 minut przed zakończeniem pieczenia.
W tym czasie uważać, aby wierzch ciasta się nie przypalił (na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika można przykryć pergaminem).
Duży podłużny półmisek udekorować listkami sałaty, natką oraz różyczkami wykrojonymi z pomidora i cytryny.
Na wierzchu umieścić rybę.
Można podawać z bagietką lub chałką.