Fondue chińskie

  • 2 litry rosołu z kury lub wołowiny
  • 40 dag piersi indyka
  • 40 dag polędwiczek wieprzowych
  • 40 dag polędwicy wołowej
  • 1 pęczek dymki
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • kawałek imbiru
  • 6 łyżek oleju z pestek winogron
  • 3 łyżki wódki
  • 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków"
  • szczypta chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 g suszonych prawdziwków
  • 1 cebula naszpikowana 5 goździkami
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • 1 cytryna
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Namocz grzyby w wodzie.
Potem zagotuj, pokrój w paseczki i wrzuć do rosołu.
Wlej także wywar grzybowy, jeśli jest smaczny.
Dodaj jeszcze do zimnego rosołu cebulę z goździkami, liście laurowe, sok wyciśnięty z cytryny i kilka pasków skórki cytrynowej.
Wsyp troch świeżo zmielonego pieprzu.
Teraz zrób marynatę do mięs.
Utrzyj olej z wódką i sosem sojowym.
Pokrój mięsa w cienkie paski, każde włóż do innej miseczki.
Równo rozdziel marynatę, wlej do miseczek.
Wołowinę przypraw jeszcze chilli i pieprzem.
Mięso indyka utartym imbirem (pół łyżeczki), a wieprzowinę czosnkiem i przyprawą "5 smaków".
Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.
Na pół godziny przed podaniem fondue na stół, zagotuj rosół na kuchence.
Sprawdź, czy jest naprawdę esencjonalny, aromatyczny.
Przy tego rodzju fondue to właśnie bulion nadaje mięsom smak.
Jeśli goście lubią pikantne jedzenie, wrzuć ostrą papryczkę.
Możesz dodać duże kawałki selera, więcej grzybów lub cytryny.
Ułóż na małych półmiskach mięsa, w niedużych naczyniach sosy, pikle, świeże warzywa (pomidory, plasterki ogórka, paski świeżej papryki), a w pojemniczkach przyprawy (musztardę, chrzan, pieprz, sól).
Podaj kilka gatunków pieczywa.
Przygotuj dla każdego gościa tradycyjny nóż i widelec, a także widelec do fondue.


Jeśli masz siteczka, koniecznie podaj także pokrojone na nieduże kawałki warzywa : różyczki brokułów, plasterki marchewki, białej rzodkwi, pociętą dymkę i co masz zielonego pod ręką.
Na siteczku tworzy się bowiem kompozycje mięs i warzyw.
Długim widelcem jada się to founde tradycyjnie, czyli nadziewa na widelec kawałek mięsa, zanurza w rosole na 3 - 4 minuty, kładzie na talerz, polewa sosami, dekoruje pysznymi dodatkami i zjada.
Na koniec - zgodnie z chińskim rytuałem - rozlewa do miseczek bulion, który pachnie wszystkim co się w nim gotowało.
Do chińskiego kociołka można podać - zamiast chleba - miskę ryżu ugotowanego na sypko.
I białe lub lekkie , czerwone wino.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: