Fondue czekoladowe z owocami

  • 2 banany
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 4 mandarynki
  • 1 cytryna
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 ml likieru owocowego lub brandy
  • 1/4 śmietanki 12-proc.
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
Umyj i obierz owoce.
Pokrój na nieduże kawałki.
Owoce, które ciemnieją, skrop sokiem cytrynowym.
Ułóż starannie i estetycznie - nie mieszając gatunków owoców - na półmisku.
Przykryj folią i wstaw na 2 - 3 godziny do lodówki.
Połam czekoladę, ubij żółtka z cukrem i dwiema łyżkami śmietanki.
Wsyp do kamionkowego naczynia czekoladę.
Wlej resztę śmietanki i ubite jajka.
Postaw naczynie na podgrzewaczu i razem z gośćmi zaczekaj, aż czekolada się roztopi.
Od czasu do czasu mieszaj masę dużą łyżką.
W ostatniej chwili wlej alkohol i pamiętaj, że zbyt długo podgrzewana czekolada twardnieje i traci smak.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: