Fondue sabudzkie

  • 80 dag tartego sera (najlepiej dwa gatunki w tym ementaler)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół litra białego wytrawnego wina
  • 50 g wytrawnej wiśniówki
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 szczypty sody oczyszczonej
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • bagietka
  • sól, pieprz
Na talerzach ułożyć bułkę pokrojoną w kostkę.
Natrzeć czosnkiem kamionkowe naczynie do fondue resztki czosnku zostawić wewnątrz naczynia.
Wlać wino i podgrzewać na średnim ogniu.
Powoli wrzucać tarty ser przez cały czas mieszając drewnianą łyżką.
Gdy masa zacznie gęstnieć doprawić i dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie wina, sodę, wiśniówke i gałkę muszkatołową.
Naczynie z gorącym fondue pozostawić na stole na podgrzewaczu aby masa była w stanie wrzenia.
Nabitą na widelec bagietkę maczać w fondue

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: