Forszmak mazowiecki
- 20 dag pieczonej cielęciny
- 20 dag ugotowanvch ziemniaków
- 2 śledzie
- 3 jabłka
- 9 dag śmietany
- 6 dag masła
- 4 jaja
- 10 dag cebuli
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Usiekać drobno pieczonej cielęciny, dodać ugotowane przetarte kartofle.
Śledzie obrane usiekać, jabłka utrzeć na tarce.
Wszystkie składniki ucierać w donicy, dodając na przemian śmietanę, masło, jaja i startą cebulę.
Masę wymieszać, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, ziele angielskie.
Włożyć do wysmarowanej masłem i osypanej bułką wysokiej wąskiej blachy i na pół godziny wstawić do gorącego pieca.
Dobra potrawa na śniadanie zamiast pasztetu.
Śledzie obrane usiekać, jabłka utrzeć na tarce.
Wszystkie składniki ucierać w donicy, dodając na przemian śmietanę, masło, jaja i startą cebulę.
Masę wymieszać, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, ziele angielskie.
Włożyć do wysmarowanej masłem i osypanej bułką wysokiej wąskiej blachy i na pół godziny wstawić do gorącego pieca.
Dobra potrawa na śniadanie zamiast pasztetu.
Tutaj znajdziesz podobne przepisy:
- ryby »
- mięso i drób »