Forszmak mazowiecki

  • 20 dag pieczonej cielęciny
  • 20 dag ugotowanvch ziemniaków
  • 2 śledzie
  • 3 jabłka
  • 9 dag śmietany
  • 6 dag masła
  • 4 jaja
  • 10 dag cebuli
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Usiekać drobno pieczonej cielęciny, dodać ugotowane przetarte kartofle.
Śledzie obrane usiekać, jabłka utrzeć na tarce.
Wszystkie składniki ucierać w donicy, dodając na przemian śmietanę, masło, jaja i startą cebulę.
Masę wymieszać, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, ziele angielskie.
Włożyć do wysmarowanej masłem i osypanej bułką wysokiej wąskiej blachy i na pół godziny wstawić do gorącego pieca.
Dobra potrawa na śniadanie zamiast pasztetu.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: