Forszmak z resztek pieczystego
- resztki pieczonego mięsa
- 20 dag szpiku wołowego
- 12 dag masła
- 10 jaj
- 3 dag tartej bułki
- skórka cytrynowa lub gałka muszkatołowa
- zielona pietruszka
Usiekać drobno mięso z resztek indyka, kury, kaczki, królika.
Do tego dodać utarty wołowy szpik, 4 jaja ugotowane na twardo i posiekane.
Utrzeć wszystko na jedną masę.
Masło utrzeć na śmietanę, wbijać 6 żółtek za każdym razem dodając masę mięsną.
Wsypać łyżkę tartej bułki, otrzeć trochę cytrynowej skórki, dodać pianę z białek ubitą na sztywno i wymieszać.
Wyrównać formę masłem, osypać bułeczką, wyłożyć listkami zielonej pietruszki wstawić do pieca na godzinę i upiec.
Do tego dodać utarty wołowy szpik, 4 jaja ugotowane na twardo i posiekane.
Utrzeć wszystko na jedną masę.
Masło utrzeć na śmietanę, wbijać 6 żółtek za każdym razem dodając masę mięsną.
Wsypać łyżkę tartej bułki, otrzeć trochę cytrynowej skórki, dodać pianę z białek ubitą na sztywno i wymieszać.
Wyrównać formę masłem, osypać bułeczką, wyłożyć listkami zielonej pietruszki wstawić do pieca na godzinę i upiec.