Frytki

  • ok. 1 kg podłużnych ziemniaków
  • cukier
  • olej
  • sól
  • ketchup

Ziemniaki obrać ze skórki, umyć oraz pokroić w długie słupki. Wrzucić je na chwilkę do zimnej osłodzonej wody. Następnie osuszyć na ręczniku papierowym.

Olej nagrzać oraz do gorącego oleju wrzucić frytki. Po około 1 minucie wyjąć frytki z oleju. Rozłożyć je na ręczniku papierowym. Po upływie kolejnej 1 minuty włożyć je z powrotem do gorącego oleju. Smażyć do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu frytki wyłożyć na chwilę na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Gorące frytki posolić. Podawać z ketchupem.

Składniki wystarczą na około 2 porcje.

Frytki robiłam zgodnie z poradami naszych Forumowiczów :) Wyszły bardzo chrupiące, smaczne oraz nie miały w sobie tyle tłuszczu.

Smacznego.