Gęś z suszonymi owocami


    Gęś natrzyj pieprzem oraz tymiankiem w środku oraz na zewnątrz, środek natrzyj również solą. Ułóż na ruszcie piekarnika, pod ruszt wsuń blachę oraz wlej na nią 2 szklanki wody. Piecz 3-3,5 godziny w temp. 180 st., polewając wytwarzającym się sosem. Po godzinie pieczenia gęś ponakłuwaj, aby wypłynął tłuszcz. Suszone owoce namocz w gorącej wodzie (10 min), osącz oraz dodaj trochę wytopionego z gęsi tłuszczu, nieco wody oraz 2 łyżeczki masła. Duś do miękkości. Do powstałego podczas pieczenia sosu wlej 2 szklanki gorącej wody, wymieszaj, przecedź oraz wlej do rondla. Po ostrudzeniu zbierz z wierzchu tłuszcz, a sos zagotuj z resztą masłą, przypraw oraz wlej do sosjerki. Gęś pokrój na porcje, ułóż na dużym półmisku, obłóż owocami

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: