Gąski marynowane po warszawsku
- 1 kg gąsek
- 5 ząbków czosnku
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren jałowca
- sól
- około 1 l octu winnego
Gąski umyć starannie i osuszyć, sparzyć wrzątkiem na sicie, a gdy odciekną, posypać obficie solą.
Zostawić tak na cały dzień.
Następnie układać je w kamiennym garnku, przesypując posiekanym czosnkiem, grubo tłuczonym pieprzem, zielem angielskim oraz jałowcem.
Przycisnąć deseczką lub talerzykiem i obciążyć ciężarkiem.
Zostawić tak na 2 tygodnie.
Po tym czasie zagotować ocet, sparzyć nim grzyby i przełożyć do słoików.
Zamarynowane w ten sposób gąski, wymieszane z talarkami gotowanych ziemniaków (zimnych) i polane oliwą stanowią świetną sałatkę, np. do gotowanych ryb.
Zostawić tak na cały dzień.
Następnie układać je w kamiennym garnku, przesypując posiekanym czosnkiem, grubo tłuczonym pieprzem, zielem angielskim oraz jałowcem.
Przycisnąć deseczką lub talerzykiem i obciążyć ciężarkiem.
Zostawić tak na 2 tygodnie.
Po tym czasie zagotować ocet, sparzyć nim grzyby i przełożyć do słoików.
Zamarynowane w ten sposób gąski, wymieszane z talarkami gotowanych ziemniaków (zimnych) i polane oliwą stanowią świetną sałatkę, np. do gotowanych ryb.