Greckie ciasto wielkanocne (Grec

  • 1 kg mąki
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 2 szklanki lekko podgrzanego mleka
  • 5 łyżek masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • torebka (10 dag) obranych migdałów lub orzeszków pinii
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • cukier puder do posypania gotowego ciasta
  • szczypiorek lub młode pędy owsa do dekoracji
Wszystkie potrzebne składniki przygotowuję wcześniej, aby osiągnęły jednakową temperaturę pokojową.
Robię roczyn: drożdże ucieram w kubeczku z lyżką cukru, mieszam z letnim mlekiem i niewielką ilością mąki, odstawiam do wyrośnięcia.
Resztę mąki ogrzewam i przesiewam, aby się dobrze napowietrzyła.
Mąkę wsypuję do miski.
Pośrodku robię dołek.
Wbijam jajka, wsypuję resztę cukru, wlewam wyrośnięte drożdże.
Dodaję szczyptę soli i skórkę cytrynową, zagniatam i dokładnie wyrabiam.
Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
Do ciasta dodaję stopione masło, wyrabiam tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
Ciasto odkładam do wyrośnięcia (30 minut) i dzielę na dwie części.
Z większej formuję wieniec, robię 4 wgłębienia, w każde wciskam jajko na twardo zawinięte w folię aluminiową.
Tak samo postępuję z resztą ciasta.
Pośrodku układam ostatnie jajko.
Mały wieniec umieszcam na dużym.
Migdały dzielę na połówki, wciskam je w ciasto, jak kolce.
Wieniec odstawiam do wyrośnięcia jeszcze na 15 minut, następnie piekę około 50 min ut w temperaturze 200ºC.
Jajka rozwijam z folii aluminiowej, zabarwiam je lub dekoruję jak pisanki i ponownie umieszczam w cieście. Gniazdko posypuję cukrem pudrem, dekoruję szczypiorkiem.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: