Grzybowy quiche

  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego
  • 20 dag koźlarzy i podgrzybków pokrojonych w paski
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • tarta gałka muszkatołowa
  • 1/3 kostki masła


   Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, nakłuj spód widelcem, przykryj papierem pergaminowym i wypełnij wierzch suchym grochem lub ryżem.

Wstaw do pieca nagrzanego do 160 stopni i piecz 20 minut.

W tym czasie obsmaż na maśle cebulę, czosnek i grzyby przyprawione solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Ostudź.

Jajka i żółtka dokładnie wymieszaj ze śmietanką i przypraw solą i gałką muszkatołową.

Grzyby wymieszaj z jajkami i i śmietaną.

Z podpieczonego spodu zdejmij pergamin z grochem i wlej wymieszaną masę.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz minimum 45 minut, aż całość będzie dobrze ścięta.

 

..:: S M A C Z N E G O ::.. 

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: