Grzybowy quiche
- 1/2 opakowania ciasta francuskiego
- 20 dag koźlarzy i podgrzybków pokrojonych w paski
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 3 żółtka
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- tarta gałka muszkatołowa
- 1/3 kostki masła
Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, nakłuj spód widelcem, przykryj papierem pergaminowym i wypełnij wierzch suchym grochem lub ryżem.
Wstaw do pieca nagrzanego do 160 stopni i piecz 20 minut.
W tym czasie obsmaż na maśle cebulę, czosnek i grzyby przyprawione solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Ostudź.
Jajka i żółtka dokładnie wymieszaj ze śmietanką i przypraw solą i gałką muszkatołową.
Grzyby wymieszaj z jajkami i i śmietaną.
Z podpieczonego spodu zdejmij pergamin z grochem i wlej wymieszaną masę.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz minimum 45 minut, aż całość będzie dobrze ścięta.
..:: S M A C Z N E G O ::..