Gulasz wołowy

  • około 1 kg wołowiny na gulasz pokrojonej w kostki o boku około 2,5 cm
  • 3 - 4 duże pamidory
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 filiżanka kwaśnej śmietany (według uznania)
Włożyć wołowinę do średniego rondla.
Obrać pomidory, wydrążyć środki.
Pokroić w kostkę i dodać razem z cebulą, solą i pieprzem do wołowiny.
Lekko zamieszać.
Gotować przykryte przy regulatorze ustawionym na poziomie ŚREDNIO WYSOKIM 30 - 40 minut - do miękkości mięsa.
W czasie gotowania kilka razy zamieszać.
Można dodać śmietanę.
Zostawić pod przykryciem na 5 minut.
UWAGA: Danie to bardzo dobrze smakuje z makaronem.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: