Hałuszki z mięsem
- 1 kg ziemniaków
- 0,7 kg tłustego mięsa bez kości (wieprzowe lub wołowe)
- 6 dag cebuli
- sól, pieprz do smaku
- 25 dag słoniny
- 5 dag mąki
Ziemniaki umyć, obrać, wrzucić do naczynia z wodą.
Nastawić mały garnek z wodą.
Gdy zawrze woda, wrzucić 25 dag ziemniaków, dodać sól i pieprz do smaku oraz połowę drobno pokrajanej cebuli.
Gotować, aż ziemniaki będą dostatecznie miękkie.
Następnie odcedzić wodę i ziemniaki utłuc tłuczkiem.
Postawić w chłodnym miejscu.
Na wrzącą wodę wrzucić mięso i gotować do miękkości.
Po ugotowaniu mięso wyjąć i wynieść w chłodne miejsce.
Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o małych oczkach, a potem wycisnąć przez płócienny ręcznik lub ścierkę specjalnie do tego celu przeznaczoną.
Trzeba jednak uważać, aby w wyciśniętej masie ziemniaczanej było odrobinę wody, bo lepiej wówczas będzie łączyć gotowane ziemniaki i masę.
Po wyciśnięciu, dodać ostudzone gotowane kartofle i mąkę oraz odrobinę soli i wszystko dokładnie ugnieść, aż powstanie ciasto ziemniaczane.
Mięso po ostudzeniu pokroić na drobne kawałki i zemleć przez maszynkę.
Po zmieleniu do farszu dodajemy sól i pieprz oraz drobno posiekaną w kostkę cebulę.
Wziąć wyrobione ciasto ziemniaczane, rozgnieść na dłoni lub na stolnicy.
Następnie położyć na ciasto kulkę z mięsa.
Formować hałuszki w ten sposób, by mięso było szczelnie owinięte ciastem ziemniaczanym, bo przy gotowaniu może się rozpaść.
Wodę, w której uprzednio gotowaliśmy mięso, doprowadzić ponownie do wrzenia, wkładać hałuszki i gotować 12 minut, następnie wyjmować łyżką cedzakową i kłaść do miski.
Wodę trzeba posolić do smaku.
Po ugotowaniu hałuszek zdjąć garnek z ognia.
Słoninę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor, a potem dodać drobno posiekaną w kostkę ostatnią połówkę cebuli.
Smażyć, aż się zarumieni.
Wysmażoną słoninę z tłuszczem i cebulą podzielić na dwie połowy.
Jedną polać pyzy, a drugą wlać do rosołu, w którym gotowaliśmy i mięso, i hałuszki.
Hałuszki jemy, polewając okraszonym rosołem.
Nastawić mały garnek z wodą.
Gdy zawrze woda, wrzucić 25 dag ziemniaków, dodać sól i pieprz do smaku oraz połowę drobno pokrajanej cebuli.
Gotować, aż ziemniaki będą dostatecznie miękkie.
Następnie odcedzić wodę i ziemniaki utłuc tłuczkiem.
Postawić w chłodnym miejscu.
Na wrzącą wodę wrzucić mięso i gotować do miękkości.
Po ugotowaniu mięso wyjąć i wynieść w chłodne miejsce.
Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o małych oczkach, a potem wycisnąć przez płócienny ręcznik lub ścierkę specjalnie do tego celu przeznaczoną.
Trzeba jednak uważać, aby w wyciśniętej masie ziemniaczanej było odrobinę wody, bo lepiej wówczas będzie łączyć gotowane ziemniaki i masę.
Po wyciśnięciu, dodać ostudzone gotowane kartofle i mąkę oraz odrobinę soli i wszystko dokładnie ugnieść, aż powstanie ciasto ziemniaczane.
Mięso po ostudzeniu pokroić na drobne kawałki i zemleć przez maszynkę.
Po zmieleniu do farszu dodajemy sól i pieprz oraz drobno posiekaną w kostkę cebulę.
Wziąć wyrobione ciasto ziemniaczane, rozgnieść na dłoni lub na stolnicy.
Następnie położyć na ciasto kulkę z mięsa.
Formować hałuszki w ten sposób, by mięso było szczelnie owinięte ciastem ziemniaczanym, bo przy gotowaniu może się rozpaść.
Wodę, w której uprzednio gotowaliśmy mięso, doprowadzić ponownie do wrzenia, wkładać hałuszki i gotować 12 minut, następnie wyjmować łyżką cedzakową i kłaść do miski.
Wodę trzeba posolić do smaku.
Po ugotowaniu hałuszek zdjąć garnek z ognia.
Słoninę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor, a potem dodać drobno posiekaną w kostkę ostatnią połówkę cebuli.
Smażyć, aż się zarumieni.
Wysmażoną słoninę z tłuszczem i cebulą podzielić na dwie połowy.
Jedną polać pyzy, a drugą wlać do rosołu, w którym gotowaliśmy i mięso, i hałuszki.
Hałuszki jemy, polewając okraszonym rosołem.