Hałuszki ze skwarkami
- 1,5 kg ziemniaków
- 25 dag mąki
- 15 dag słoniny
- 6 dag cebuli
- pieprz i sól do smaku
Ziemniaki umyć i obrać, wrzucić do naczynia z wodą.
Wyjąć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Wziąć dużą czystą ścierkę lub ręcznik płócienny (muszą to być rzeczy wyłącznie do tego celu przeznaczone) i położyć na naczyniu.
Potem na ręcznik czy też ścierkę wlewać tyle startych ziemniaków, ile się zmieści.
Wycisnąć z nich wodę.
Jednak trzeba uważać, żeby tej wody całej nie wycisnąć, bo wtedy będzie źle łączyć mąkę z ciastem ziemniaczanym.
Trzeba niewielką ilość wody zostawić.
Wyciśnięte ziemniaki włożyć do większej miski, a następnie wycisnąć następne porcje.
Wyrobić ciasto ugniatając ziemniaki z mąką.
Z ciasta robić małe kulki i układać na stolnicy.
Następnie wrzucać do wrzątku małymi porcjami, mieszać, by się nie przypaliły.
Gdy wszystkie wrzucimy, dodajemy pieprz i sól do smaku i gotujemy 30 minut.
Ubytek wody należy uzupełnć ciepłą przegotowaną wodą.
Odstawić z ognia.
Słoninę pokrajać w drobną kostkę, stopić na patelni, do wytopionej wkładać drobno posiekaną cebulę i rumienić na złoty kolor.
Następnie wlać do garnka z hałuszkami, wymieszać i podać na stół.
Wyjąć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Wziąć dużą czystą ścierkę lub ręcznik płócienny (muszą to być rzeczy wyłącznie do tego celu przeznaczone) i położyć na naczyniu.
Potem na ręcznik czy też ścierkę wlewać tyle startych ziemniaków, ile się zmieści.
Wycisnąć z nich wodę.
Jednak trzeba uważać, żeby tej wody całej nie wycisnąć, bo wtedy będzie źle łączyć mąkę z ciastem ziemniaczanym.
Trzeba niewielką ilość wody zostawić.
Wyciśnięte ziemniaki włożyć do większej miski, a następnie wycisnąć następne porcje.
Wyrobić ciasto ugniatając ziemniaki z mąką.
Z ciasta robić małe kulki i układać na stolnicy.
Następnie wrzucać do wrzątku małymi porcjami, mieszać, by się nie przypaliły.
Gdy wszystkie wrzucimy, dodajemy pieprz i sól do smaku i gotujemy 30 minut.
Ubytek wody należy uzupełnć ciepłą przegotowaną wodą.
Odstawić z ognia.
Słoninę pokrajać w drobną kostkę, stopić na patelni, do wytopionej wkładać drobno posiekaną cebulę i rumienić na złoty kolor.
Następnie wlać do garnka z hałuszkami, wymieszać i podać na stół.