Hamburgery z chrzanem
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- mała cebula
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 3 ząbki czosnku
- łyżka suszonego tymianku
- łyżka posiekanego szczypiorku
- 4 plastry żółtego sera
- 4 bułki
- 4 duże liście sałaty
- sól, pieprz
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Mięso wyrobić z chrzanem, połową szczypiorku, cebulą i czosnkiem.
Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
Z masy uformować 4 płaskie, okrągłe kotlety o grubości około 2 cm.
Piec w kuchence mikrofalowej 5 - 8 minut lub 15 minut w piekarniku w temperaturze 200ºC.
Na 2 minuty przed końcem pieczenia na hamburgerach położyć po plasterku sera.
Bułki rozkroić, podgrzać, przełożyć je sałatą i hamburgerami.
Posypać szczypiorkiem.
Można podawać ketchupem lub sosem czosnkowym.
Mięso wyrobić z chrzanem, połową szczypiorku, cebulą i czosnkiem.
Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
Z masy uformować 4 płaskie, okrągłe kotlety o grubości około 2 cm.
Piec w kuchence mikrofalowej 5 - 8 minut lub 15 minut w piekarniku w temperaturze 200ºC.
Na 2 minuty przed końcem pieczenia na hamburgerach położyć po plasterku sera.
Bułki rozkroić, podgrzać, przełożyć je sałatą i hamburgerami.
Posypać szczypiorkiem.
Można podawać ketchupem lub sosem czosnkowym.