Jajka w sosie z surowych pomidor

  • 6 dojrzałych twardych pomidorów
  • 6 jajek
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 grubo posiekanej natki pietruszki
  • 20 liści bazylii
  • sól, pieprz
Jajka wkładamy do wrzątku i gotujemy tak by żółtka były tylko lekko ścięte.
Studzimy.
Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.
W misce delikatnie mieszamy je z oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem, natką pietruszki, 15 listkami bazylii poszarpanej na kawałki, solimy i pieprzymy do smaku i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Obieramy jajka, kroimy je wzdłuż na pół.
Sos pomidorowy nakładamy na talerzyki.
Układamy na nim jajka, posypujemy solą i pieprzem, dekorujemy bazylią.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: