Jajka wiosenne
- 4 jajek
- Sos ziołowy:
- 2 pęczki różnych ziół
- jajko na twardo
- 4 łyżki majonezu
- 5 łyżek jogurtu
- 5 łyżek śmietany ew. trochę wody mineralnej
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- kawałek ogórka
Jajka ugotować na twardo (10 minut).
Zalać zimną wodą, obrać i pokroić na połówki.
Zrobić sos: umyć i posiekać zieleninę.
Jajko na twardo pokroić w drobniutką kostkę.
Wymieszać majonez z jogurtem i śmietaną, ew. rozcieńczyć niedużą ilością wody mineralnej.
Czosnek posiekaći rozetrzeć z solą.
Dodać do sosu razem z posiekaną zieleniną i jajkiem.
Przyprawić pieprzem i sokiem z cytryny.
Posypać drobniutko pokrojonym ogórkiem, dobrze schłodzić w lodówce.
Jajka pokroić na połówki, przełożyć na talerz udekorowany koperkiem.
Sos przelać do sosjerki, serwować oddzielnie.
Zalać zimną wodą, obrać i pokroić na połówki.
Zrobić sos: umyć i posiekać zieleninę.
Jajko na twardo pokroić w drobniutką kostkę.
Wymieszać majonez z jogurtem i śmietaną, ew. rozcieńczyć niedużą ilością wody mineralnej.
Czosnek posiekaći rozetrzeć z solą.
Dodać do sosu razem z posiekaną zieleniną i jajkiem.
Przyprawić pieprzem i sokiem z cytryny.
Posypać drobniutko pokrojonym ogórkiem, dobrze schłodzić w lodówce.
Jajka pokroić na połówki, przełożyć na talerz udekorowany koperkiem.
Sos przelać do sosjerki, serwować oddzielnie.