Jajka wiosenne

  • 4 jajek
  • Sos ziołowy:
  • 2 pęczki różnych ziół
  • jajko na twardo
  • 4 łyżki majonezu
  • 5 łyżek jogurtu
  • 5 łyżek śmietany ew. trochę wody mineralnej
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • kawałek ogórka
Jajka ugotować na twardo (10 minut).
Zalać zimną wodą, obrać i pokroić na połówki.
Zrobić sos: umyć i posiekać zieleninę.
Jajko na twardo pokroić w drobniutką kostkę.
Wymieszać majonez z jogurtem i śmietaną, ew. rozcieńczyć niedużą ilością wody mineralnej.
Czosnek posiekaći rozetrzeć z solą.
Dodać do sosu razem z posiekaną zieleniną i jajkiem.
Przyprawić pieprzem i sokiem z cytryny.
Posypać drobniutko pokrojonym ogórkiem, dobrze schłodzić w lodówce.
Jajka pokroić na połówki, przełożyć na talerz udekorowany koperkiem.
Sos przelać do sosjerki, serwować oddzielnie.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: