Jambalaya z krewetkami

  • 35 dag mrożonych krewetek
  • 25 dag gotowanej szynki
  • zielona papryka
  • czerwona papryka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów w zalewie
  • szklanka ryżu długoziarnistego
  • 3 szklanki gorącego bulionu instant
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 liścia laurowego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 3 krople sosu tabasco
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka soli
Ryż opłukać i osączyć.
Krewetki rozmrozić, wypłukać pod bieżącą wodą i osączyć.
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Szynkę pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę, czosnek oraz paprykę i dusić na małym ogniu 5 minut, tak aby warzywa się nie przyrumieniły.
Dodać pomidory wraz z zalewą, tymianek, liść laurowy, sól, pieprz i 2 szklanki bulionu.
Dusić 10 minut, następnie włożyć szynkę, oraz krewetki i zagotować.
Dodać ryż, sos tabasco i sos sojowy.
Dusić na małym ogniu około 40 minut, aż ryż będzie miękki.
W miarę potrzeby dolewać resztę bulionu.
Przed podaniem posypać potrawę natką pietruszki.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: