Kabaczki faszerowane
- 3 niewielkie kabaczki
- 30 dag chudego mielonego mięsa - wołowego lub indyka
- pół szklanki ryżu
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 mięsiste pomidory
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki wyłuskanych pestek dyni
- łyżeczka posiekanej mięty
- kostka bulionu warzywnego lub wołowego
- sól, pieprz
Kabaczki wydrążyć, pozostawić ściankę gruboci 1 - 1,5 cm.
Wyjęty miąższ odcisnąć i pokroić.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić, cebulę drobno posiekać.
Włożyć warzywa do rondla, dodać ryż (surowy), mięso, pół kostki bulionowej, pestki dyni, rozdrobniony czosnek i posiekany koperek, miętę, wlać 3/4 szklanki wody i dokładnie wymieszać.
Napełnić kabaczki farszem.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć kabaczki, wlać pół szklanki gorącej wody, oliwę dodać resztę kostki bulionowej, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 45 minut w temperaturze 160 - 170 ºC.
Podawać na gorąco lub zimno.
Wyjęty miąższ odcisnąć i pokroić.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić, cebulę drobno posiekać.
Włożyć warzywa do rondla, dodać ryż (surowy), mięso, pół kostki bulionowej, pestki dyni, rozdrobniony czosnek i posiekany koperek, miętę, wlać 3/4 szklanki wody i dokładnie wymieszać.
Napełnić kabaczki farszem.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć kabaczki, wlać pół szklanki gorącej wody, oliwę dodać resztę kostki bulionowej, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 45 minut w temperaturze 160 - 170 ºC.
Podawać na gorąco lub zimno.