Kalarepa nadziewana
- 8 - 10 młodych kalarepek
- 10 dag pieczeni cielęcej lub wołowej (szynki)
- 3 dag tartej bułki
- 2 jaja
- 3 dag śmietany
- sól
- 1 litr rosołu
- 2 dag masła
Kalarepy obrać cienko, ścinać wierzchy na 1/3 wysokości, wydrążyć i miazgę posiekać.
Dodać rozdrobnione mięso, tartą bułkę, jajo, wlać śmietanę i osolić.
Wymieszać i nadziewać tym farszem kalarepki.
Przykryć odciętymi przykrywkami, związać białą nicią, zalać podgrzanym rosołem i gotować.
Przed podaniem usunąć nitkę i polać kalarepy topionym masłem.
Dodać rozdrobnione mięso, tartą bułkę, jajo, wlać śmietanę i osolić.
Wymieszać i nadziewać tym farszem kalarepki.
Przykryć odciętymi przykrywkami, związać białą nicią, zalać podgrzanym rosołem i gotować.
Przed podaniem usunąć nitkę i polać kalarepy topionym masłem.