Kapusta z grochem
- 70 dag kwaszonej kapusty
- 15 dag suchego grochu
- 6 dag cebuli
- 10 dag słoniny
- 2 dag mąki
- sól, pieprz
Kiszoną kapustę przesiekać, zalać niewielką ilością wrzącej wody, ugotować.
Poprzedniego dnia namoczyć w przegotowanej wodzie groch, ugotować w tej samej wodzie.
Zarówno w kapuście, jak i w grochu dobrze odparować nadmiar wody.
Gdy obie jarzyny miękkie - połączyć je, doprawić do smaku i zaprawić rumianą zasmażką ze słoniny i mąki.
Poprzedniego dnia namoczyć w przegotowanej wodzie groch, ugotować w tej samej wodzie.
Zarówno w kapuście, jak i w grochu dobrze odparować nadmiar wody.
Gdy obie jarzyny miękkie - połączyć je, doprawić do smaku i zaprawić rumianą zasmażką ze słoniny i mąki.