Karkówka w sosie słodko-kwaśnym
Mięso pokrój w paski. Dodaj wódkę oraz sól, wymieszaj, przykryj. Odstaw na 15 minut, dodaj jajko roztrzepane z łyżką mąki. Paprykę pokrój w paski, por w krążki, a cebulę posiekaj. Przełóż warzywa do rondla, dodaj ocet, sos sojowy, cukier oraz przecier. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. W woku lub na patelni rozgrzej olej, włóż mięso oraz smaż 2 minuty, delikatnie mieszając. Dodaj pokrojone w plasterki pędy bambusa, smaż 45 sekund. Mięso oraz pędy bambusa przełóż na talerz. W woku lub na patelni pozostaw 2 łyżki tłuszczu. Mocno rozgrzej, dodaj warzywa oraz sos z rondla, smaż minutę, ciągle mieszając. Resztę mąki rozetrzyj z małą ilością wody, wlej do warzyw, wymieszaj. Dodaj mięso oraz pędy bambusa, duś przez chwilę. Podawaj z ryżem na sypko.
Tutaj znajdziesz podobne przepisy:
- smażenie »