Karmuszka

  • 20 dag fasoli
  • 35 dag surowej szynki wieprzowej
  • ćwierć główki kapusty
  • 25 dag włoszczyzny
  • 5 dag cebuli
  • liść laurowy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 4 dag tłuszczu
  • 3 g mąki
  • 0,125 l śmietany
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek koperku
Fasolę umyć, namoczyć, ugotować i pozostawić w wywarze.
Warzywa opłukać, oczyścić, pokrajać w drobną kostkę, a kapustę w nieco większą i przesmażyć krótko w łyżce tłuszczu.
Połączyć z jarzynami, podlać i szklanką wody i udusić do miękkości.
Gdy są miękkie, przyprawić pieprzem, zieleniną, dodać odcedzoną fasolę i śmietanę rozmieszaną z koncentratem pomidorowym i mąką.
Podgrzać, dodać posiekaną zieleninę i podawać na stół.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: