Karmuszka
- 20 dag fasoli
- 35 dag surowej szynki wieprzowej
- ćwierć główki kapusty
- 25 dag włoszczyzny
- 5 dag cebuli
- liść laurowy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 4 dag tłuszczu
- 3 g mąki
- 0,125 l śmietany
- natka zielonej pietruszki
- pęczek koperku
Fasolę umyć, namoczyć, ugotować i pozostawić w wywarze.
Warzywa opłukać, oczyścić, pokrajać w drobną kostkę, a kapustę w nieco większą i przesmażyć krótko w łyżce tłuszczu.
Połączyć z jarzynami, podlać i szklanką wody i udusić do miękkości.
Gdy są miękkie, przyprawić pieprzem, zieleniną, dodać odcedzoną fasolę i śmietanę rozmieszaną z koncentratem pomidorowym i mąką.
Podgrzać, dodać posiekaną zieleninę i podawać na stół.
Warzywa opłukać, oczyścić, pokrajać w drobną kostkę, a kapustę w nieco większą i przesmażyć krótko w łyżce tłuszczu.
Połączyć z jarzynami, podlać i szklanką wody i udusić do miękkości.
Gdy są miękkie, przyprawić pieprzem, zieleniną, dodać odcedzoną fasolę i śmietanę rozmieszaną z koncentratem pomidorowym i mąką.
Podgrzać, dodać posiekaną zieleninę i podawać na stół.