Karp duszony w czerwonym winie
- 1 kg karpia
- 5 dkg masła
- 3 dkg mąki
- szklanka czerwonego wina
- 5 dkg pieczarek
- kilka białych cebulek
- natka pietruszki
- sół
- pieprz
Rybę oczyścić z łusek, wypatroszyć, opłukać, pokrajać, posolić i posypać pieprzem.
W rondelku podsmażyć masło z mąką, włożyć rybę, podlać winem, dodać obrane cebulki i pieczarki. Dusić pod przykryciem do miękkości.
Rybę podawać na półmisku, posypać natką pietruszki, obłożyć cebulkami i polać sosikiem , który powstał podczas duszenia.
W rondelku podsmażyć masło z mąką, włożyć rybę, podlać winem, dodać obrane cebulki i pieczarki. Dusić pod przykryciem do miękkości.
Rybę podawać na półmisku, posypać natką pietruszki, obłożyć cebulkami i polać sosikiem , który powstał podczas duszenia.