Karp pieczony (Wigilia) (Kaszuby
- 1 kg karpia
- 2 cebule
- 20 dag kaszy manny
- 2 kromki czerstwej bułki
- szklanka wywaru z włoszczyzny
- 2 łyżki śmietany
- 1 jajko
- 5 pieczarek
- 2 strąki papryki
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Karpia sprawić, lekko natrzeć solą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości wywaru z włoszczyzny.
W pozostałym wywarze ugotować kaszę z łyżką oleju.
Paprykę przypiec w piekarniku lub na płycie kuchennej, aby skórka łatwo dała się usunąć, miąższ pokroić w kostkę.
Cebulę i pieczarki pokroić i razem z papryką przesmażyć krótko na patelni.
Dodać do ostudzonej kaszy i odciśniętej bułki, wbić jajo, wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Przygotowanym farszem nadziać karpia i zaszyć.
Ułożyć rybę w wysmarowanej tłuzsczem brytfannie lub blasze i piec w piekarniku 25 - 30 minut.
Podawać z sosem pomidorowym i surówkami.
Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości wywaru z włoszczyzny.
W pozostałym wywarze ugotować kaszę z łyżką oleju.
Paprykę przypiec w piekarniku lub na płycie kuchennej, aby skórka łatwo dała się usunąć, miąższ pokroić w kostkę.
Cebulę i pieczarki pokroić i razem z papryką przesmażyć krótko na patelni.
Dodać do ostudzonej kaszy i odciśniętej bułki, wbić jajo, wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Przygotowanym farszem nadziać karpia i zaszyć.
Ułożyć rybę w wysmarowanej tłuzsczem brytfannie lub blasze i piec w piekarniku 25 - 30 minut.
Podawać z sosem pomidorowym i surówkami.