Karp smażony
- 1 cały karp
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- 10 dag masła
- ząbek czosnku
- 2 gałązki natki tymianku
- 2 gałązki koperku
Karpia sprawić, bardzo ostrożnie usunąć w całości woreczek żółciowy (jeśli żółć się rozleje, mięso ryby będzie gorzkie), odciąć głowę.
Umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pokroić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem.
Obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej, dodać masło.
Na niezbyt dużym ogniu smażyć dzwonka karpia z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu przełożyć na chwilę na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
10 dag miękkiego masła utrzeć z roztartym czosnkiem, posiekanymi ziołami i szczyptą soli.
Z masła uformować wałek.
Mocno ochłodzić.
Następnie pokroić w plastry i podawać po dwa plasterki do porcji karpia.