Karp smażony

  • 1 cały karp
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • 10 dag masła
  • ząbek czosnku
  • 2 gałązki natki tymianku
  • 2 gałązki koperku

 

Karpia sprawić, bardzo ostrożnie usunąć w całości woreczek żółciowy (jeśli żółć się rozleje, mięso ryby będzie gorzkie), odciąć głowę.

Umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Pokroić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem.

Obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej, dodać masło.
Na niezbyt dużym ogniu smażyć dzwonka karpia z obu stron na złoty kolor.

Po  usmażeniu przełożyć na chwilę na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

10 dag miękkiego masła  utrzeć z roztartym czosnkiem, posiekanymi ziołami i szczyptą soli.

Z masła uformować wałek.

Mocno ochłodzić. 

Następnie pokroić w plastry i podawać po dwa plasterki do porcji karpia.

 

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: