Karp w cieście (Wigilia) (Mazows
- 1 kg karpia
- 2 cebule
- 10 dag orzechów włoskich
- 1/2 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Oczyszczoną i sprawioną rybę umyć, osuszyć ściereczką i nadziać farszem przygotowanym z drobno pokrojonej i lekko przesmażonej na oleju cebuli, utłuczonych orzechów, mielonego pieprzu, soli i natki.
Następnie rybę zaszyć i posolić.
Z mąki, szczypty soli i połowy szklanki zimnej wody zagnieść ciesto, rozwałkować, skropić olejem, ułożyć na nim karpia, zwinąć i uformować kształt ryby.
Podkreślić na cieście kształt głowy, ogona, łusek i skrzeli.
Posmarować z wierzchu olejem, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piec w gorącym piekarniku 30 minut, uważając by ciasto się nie przypaliło.
Podawać na gorąco.
Następnie rybę zaszyć i posolić.
Z mąki, szczypty soli i połowy szklanki zimnej wody zagnieść ciesto, rozwałkować, skropić olejem, ułożyć na nim karpia, zwinąć i uformować kształt ryby.
Podkreślić na cieście kształt głowy, ogona, łusek i skrzeli.
Posmarować z wierzchu olejem, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piec w gorącym piekarniku 30 minut, uważając by ciasto się nie przypaliło.
Podawać na gorąco.