Kartacze
- 2,5 kg ziemniaków
- 25 dag mąki
- sól
- mięso z kindziuka
- cebula
- jajo
- pieprz
Ziemniaki obrać, opłukać, połowę ugotować do miękkości, a drugą połowę zetrzeć na tarce.
Utarte ziemniaki wlać do lnianego woreczka i odcisnąć.
Następnie połączyć ugotowane ziemniaki z odciśniętymi, posolić do smaku i dosypać mąkę.
Przygotować farsz.
Mięso z kindziuka posiekać nożem, dodać dużą cebulę pokrajaną drobno, jajo, pieprz.
Robić placki z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni, na to nakładać mięso, zlepiać i wrzucać do gotującej się wody.
Gotować około godziny.
Gotowe kartacze wyjąć na talerz i polewać tłuszczem ze skwarkami i przesmażoną cebulą.
Podawać gorące, równie dobrze jako drugie danie lub jako danie śniadaniowe z mlekiem.
Utarte ziemniaki wlać do lnianego woreczka i odcisnąć.
Następnie połączyć ugotowane ziemniaki z odciśniętymi, posolić do smaku i dosypać mąkę.
Przygotować farsz.
Mięso z kindziuka posiekać nożem, dodać dużą cebulę pokrajaną drobno, jajo, pieprz.
Robić placki z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni, na to nakładać mięso, zlepiać i wrzucać do gotującej się wody.
Gotować około godziny.
Gotowe kartacze wyjąć na talerz i polewać tłuszczem ze skwarkami i przesmażoną cebulą.
Podawać gorące, równie dobrze jako drugie danie lub jako danie śniadaniowe z mlekiem.