Kaszubski tort z fasoli (Wigilia
- ciasto:
- 8 jaj
- 25 dag cukru pudru
- 20 dag fasoli jaś
- 5 dag bułki tartej
- 20 dag dżemu o kwaskowatym smaku
- lukier:
- 25 dag cukru pudru
- białko jajka
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- odrobina soku lub koncentratu z owoców lub warzyw o intensywnym kolorze
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i dokładnie zemleć.
Fasolę ugotować na półtwardo, obrać ze skórki i przetrzeć przez niezbyt gęste sitko.
Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z fasolą i migdałami oraz delikatnie połączyć z tartą bułką i ubitą na sztywno pianą z białek.
Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy i piec w średnio gorącym piekarniku około 40 minut.
Białko jaja i cukier ucierać mikserem 5 minut, po czym dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ucierać.
Jeśli chcemy uzyskać kolorową polewę, musimy do tak przygotowanego lukru dodać trochę dowolnego barwnika spożywczego (np. sok ze szpinaku i koncentrat z buraków).
Zimny tort przekroić na krążki, przełożyć je dżemem, a wierzch posmarować lukrem.
Fasolę ugotować na półtwardo, obrać ze skórki i przetrzeć przez niezbyt gęste sitko.
Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z fasolą i migdałami oraz delikatnie połączyć z tartą bułką i ubitą na sztywno pianą z białek.
Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy i piec w średnio gorącym piekarniku około 40 minut.
Białko jaja i cukier ucierać mikserem 5 minut, po czym dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ucierać.
Jeśli chcemy uzyskać kolorową polewę, musimy do tak przygotowanego lukru dodać trochę dowolnego barwnika spożywczego (np. sok ze szpinaku i koncentrat z buraków).
Zimny tort przekroić na krążki, przełożyć je dżemem, a wierzch posmarować lukrem.