Kiszka ziemniaczana
- 2 kg ziemniaków
- 4 dag mąki
- 6 dag cebuli
- 10 dag skwarek z boczku lub słoniny
- sól, pieprz
- majeranek
- 3 kawałki jelita grubego ze świni o długości 40 cm każdy
- kawałek słoniny
Ziemniaki zetrzeć na tarce, osolić, dodać przyprawy, mąkę, cebulę, skwarki, dobrze wymieszać i nadziać jelita.
Związać końce jelit nitką, żeby nie wyleciało nadzienie.
Słoninę pokroić na plasterki i położyć na blasze.
Kiszki wstawić do piekarnika, piec około 2 godzin, aż nabiorą jasnobrązowego koloru.
Związać końce jelit nitką, żeby nie wyleciało nadzienie.
Słoninę pokroić na plasterki i położyć na blasze.
Kiszki wstawić do piekarnika, piec około 2 godzin, aż nabiorą jasnobrązowego koloru.