Knedle z makiem i owocowym sosem


    Robimy ciasto. Mleko podgrzewamy z 1 łyżeczką cukru. Drożdże kruszymy oraz mieszamy z ciepłym mlekiem. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy 50 g rozpuszczonego masła, cukier (trochę pozostawiamy) oraz szczyptę soli. Łączymy z drożdżami, wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Następnie nakrywamy je ściereczką oraz odstawiamy na 20 minut. W tym czasie mak mieszamy z cukrem, masłem oraz żółtkiem. Gdy ciasto podrośnie, formujemy z niego knedlowe kulki, lekko je spłaszczamy ręką, w środku każdej układamy łyżką porcję makowego nadzienia oraz dobrze zlepiamy, tak aby znowu powstała zgrabna kulka. Nakrywamy knedle ściereczką na kolejne 20 minut. Do garnka (z dobrze przylegającą pokrywką) wlewamy wodę – na wysokość 1 cm. Dodajemy 30 g masła, szczyptę soli, resztę cukru oraz doprowadzamy do wrzenia. Układamy wyrośnięte knedle w garnku oraz pod przykryciem (na średnim ogniu) ok. 10-16 minut podgrzewamy. Wyjmujemy na talerz. Robimy sos. Mieszankę suszonych owoców przez godzinę moczymy w czerwonym winie. Następnie zagotowujemy z laską cynamonu, cukrem waniliowym, cukrem, wrzucamy goździk, dolewamy pół litra wody. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Podajemy z knedlami (sos możemy podać zimny albo ciepły).

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: