Knysze
Drożdże rozetrzyj z cukrem oraz rozprowadź letnim mlekiem. Odstaw w ciepłe miejsce, a gdy zaczną ?pracować?, dodaj mąkę, sól oraz jajko, dobrze wyrób ciasto. Wlej stopione, letnie masło oraz jeszcze raz krótko wyrób. Gotowe ciasto przykryj płócienną serwetką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj farsz: posiekaną kapustę ugotuj w małej ilości wody, odparuj. Dodaj drobno posiekaną, zeszkloną na oleju cebulę, sól oraz pieprz do smaku, duś razem 10-15 minut. Dodaj posiekane jajko na twardo. Ciasto drożdżowe zagnieć jeszcze raz, podziel na porcje, każdą rozwałkuj na placek, posmaruj białkiem. Na każdy placek nałóż porcję farszu, mocno sklej oraz ułóż w podłużnych, wysmarowanych tłuszczem foremkach. Gdy knysze ponownie podrosną, upiecz je na złoty kolor w temp. 180°C. Trwa to około 30 minut. Gdy są gotowe, wyjmij foremki z pieca, posmaruj ciasto stopionym masłem oraz jeszcze na chwilę włóż do piekarnika. Gotowe knysze trzeba pokroić w grube plastry. Są świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu.