Kołacz
Zamocz rodzynki na 10 minut w rumie. Osącz, a w tym samym rumie rozpuść szafran. W miseczce rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru oraz 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstaw na 10 minut. Dodaj wanilię, lekko ubite żółtka, rum oraz szafran. Połącz mąkę, cukier puder oraz sól, zrób w środku dołek. Wlej mieszankę drożdży z jajkami, wymieszaj z maką. Zagniataj ciasto przez 10 minut, pod koniec dodając stopioną margarynę. Przełóż do miseczki posmarowanej margaryną, przykryj ściereczką, by urosło oraz podwoiło objętość. Do miseczki włóż migdały, owoce oraz rodzynki. Obtocz w łyżce mąki, dodaj do ciasta oraz ugniataj przez 3 minuty. Posmaruj masłem prostokątną foremkę, wyłóż pergaminem, napełnij ciastem. Przykryj ściereczką oraz odstaw na 30-45 minut. Kiedy ciasto urośnie, wstaw je do piekarnika podgrzanego do temperatury 110°C. Po 15 minutach zwiększ temperaturę do 180°C. Piecz jeszcze godzinę. Kołacz możesz polukrować oraz posypać bakaliami