Kociołek z brokułami
- 2 brokuły
- średni kalafior
- pęczek rzodkiewek
- 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki mleka
- 1,5 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 10 dag startego żółtego sera
- łyżeczka ostrej musztardy
- łyżeczka przyprawy curry
- szczypta gałki muszkatałowej
- sól, pieprz
Brokuły i kalafior umyć, podzielić na różyczki, włożyć do wrzącej posolonej wody i ugotować do miękkości, ale nie rozgotować.
Ugotowane warzywa odcedzić.
Rzodkiewki umyć i osuszyć.
Połowę rzodkiewek zetrzeć na tarce do jarzyn, resztę pokroić na ćwiartki.
Z masła oraz mąki zrobić białą zasmażkę.
Powoli wlewać zimne mleko, ciągle mieszając, żeby nie utworzyły sie grudki.
Potem dodać ser, starte rzodkiewki, musztardę, curry, gałkę muszkatałową, sól oraz pieprz.
Sos gotować jeszcze 4 minuty.
Następnie włożyć brokuły, kalafior oraz ćwiartki rzodkiewek.
Potrawę ogrzewać pod przykryciem, na małym ogniu, około 10 minut.
Zdjąć z ognia, dodać żółtka, wlać jogurt, wymieszać.
Podawać z pieczywem.
Ugotowane warzywa odcedzić.
Rzodkiewki umyć i osuszyć.
Połowę rzodkiewek zetrzeć na tarce do jarzyn, resztę pokroić na ćwiartki.
Z masła oraz mąki zrobić białą zasmażkę.
Powoli wlewać zimne mleko, ciągle mieszając, żeby nie utworzyły sie grudki.
Potem dodać ser, starte rzodkiewki, musztardę, curry, gałkę muszkatałową, sól oraz pieprz.
Sos gotować jeszcze 4 minuty.
Następnie włożyć brokuły, kalafior oraz ćwiartki rzodkiewek.
Potrawę ogrzewać pod przykryciem, na małym ogniu, około 10 minut.
Zdjąć z ognia, dodać żółtka, wlać jogurt, wymieszać.
Podawać z pieczywem.