Kociołek z czerwoną kapustą
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 35 dag kiełbasy rzeszowskiej
- 3 plasterki boczku
- 5 ziemniaków
- 1 burak
- 1 jabłko
- 2 czerwone cebule
- 25 dag kiszonej kapusty
- 3 szklanki rosołu wołowego z kostki
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki ugotowanej fasolki perłowej
- ząbek czosnku
- łyżka oleju
- łyżka mąki pszennej
- łyżeczka kminku
- 3 owoce jałowca
- 2 goździki
- łyżeczka estragonu
- liść laurowy
- 1,5 łyżki natki pietruszki
- sól, pieprz
Burak umyć, zalać wodą i gotować pod przykryciem 50 - 60 minut, do miękkości, następnie ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn.
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać i poszatkować.
Ziemniaki, cebule oraz jabłko obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Boczek pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju.
Dodać cebule i zeszklić.
Włożyć kapustę, ziemniaki i jabłko, dusić około 5 minut.
Wlać rosół, dodać liść laurowy, jałowiec oraz goździki i gotować pod przykryciem, na małym ogniu, około 45 minut.
Kiszoną kapustę drobno pokroić, połączyć z potrawą, dodać fasolkę oraz kminek i gotować 15 minut.
Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w plasterki.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Do potrawy dodać buraczki, kiełbasę i czosnek.
Przyprawić erstragonem, pieprzem, solą i zagotować.
Z mąki i wody sporządzić zawiesinę, wymieszać z 3 łyżkami wywaru, wlać do kapusty i ponownie zagotować.
Potrawę zdjąć z ognia, a gdy nieco ostygnie, połączyć z jogurtem i posypać natką pietruszki.
Podawać z pieczywem.
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać i poszatkować.
Ziemniaki, cebule oraz jabłko obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Boczek pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju.
Dodać cebule i zeszklić.
Włożyć kapustę, ziemniaki i jabłko, dusić około 5 minut.
Wlać rosół, dodać liść laurowy, jałowiec oraz goździki i gotować pod przykryciem, na małym ogniu, około 45 minut.
Kiszoną kapustę drobno pokroić, połączyć z potrawą, dodać fasolkę oraz kminek i gotować 15 minut.
Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w plasterki.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Do potrawy dodać buraczki, kiełbasę i czosnek.
Przyprawić erstragonem, pieprzem, solą i zagotować.
Z mąki i wody sporządzić zawiesinę, wymieszać z 3 łyżkami wywaru, wlać do kapusty i ponownie zagotować.
Potrawę zdjąć z ognia, a gdy nieco ostygnie, połączyć z jogurtem i posypać natką pietruszki.
Podawać z pieczywem.