Kołacze z bryndzą lub rybami (Wi

  • ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • nadzienie z bryndzy:
  • 75 dag bryndzy
  • 2 jaja
  • 2 - 3 łyżki mleka
  • łyżka kminku
  • średniej wielkości cebula
  • łyżka masła
  • nadzienie rybne:
  • 75 dag ryby
  • średniej wielkości cebula
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
Szklankę mąki zalać litrem ciepłej wody, dodać drożdże roztarte z cukrem i paroma łyżkami ciepłej wody.
Odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy zaczyn wyrośnie, dodać resztę mąki, sól i wyrobić na gładkie ciasto.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia, po czym uformować placki o średnicy 25 - 30 cm, zrobić w każdym wgłębienie i włożyć masę serową lub rybną.
Piec 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC.
Farsz serowy: bryndzę rozetrzeć na gładką masę, dodając stopniowo po łyżce mleka.
Drobno posiekaną cebulę przesmażoną na maśle i sparzony kminek wymieszac z bryndzą.
Farsz rybny: nieduże ryby lub filety usmażyć na oleju, usunąć ości.
Cebulę posiekać drobno, przesmażyć na oleju.
Kawałki ryb ułożyć na kołaczach, posypać cebulą, pieprzem i solą.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: