Kołacze z bryndzą lub rybami (Wi
- ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 10 dag drożdży
- łyżka cukru
- szczypta soli
- nadzienie z bryndzy:
- 75 dag bryndzy
- 2 jaja
- 2 - 3 łyżki mleka
- łyżka kminku
- średniej wielkości cebula
- łyżka masła
- nadzienie rybne:
- 75 dag ryby
- średniej wielkości cebula
- łyżka oleju
- sól, pieprz
Szklankę mąki zalać litrem ciepłej wody, dodać drożdże roztarte z cukrem i paroma łyżkami ciepłej wody.
Odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy zaczyn wyrośnie, dodać resztę mąki, sól i wyrobić na gładkie ciasto.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia, po czym uformować placki o średnicy 25 - 30 cm, zrobić w każdym wgłębienie i włożyć masę serową lub rybną.
Piec 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC.
Farsz serowy: bryndzę rozetrzeć na gładką masę, dodając stopniowo po łyżce mleka.
Drobno posiekaną cebulę przesmażoną na maśle i sparzony kminek wymieszac z bryndzą.
Farsz rybny: nieduże ryby lub filety usmażyć na oleju, usunąć ości.
Cebulę posiekać drobno, przesmażyć na oleju.
Kawałki ryb ułożyć na kołaczach, posypać cebulą, pieprzem i solą.
Odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy zaczyn wyrośnie, dodać resztę mąki, sól i wyrobić na gładkie ciasto.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia, po czym uformować placki o średnicy 25 - 30 cm, zrobić w każdym wgłębienie i włożyć masę serową lub rybną.
Piec 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC.
Farsz serowy: bryndzę rozetrzeć na gładką masę, dodając stopniowo po łyżce mleka.
Drobno posiekaną cebulę przesmażoną na maśle i sparzony kminek wymieszac z bryndzą.
Farsz rybny: nieduże ryby lub filety usmażyć na oleju, usunąć ości.
Cebulę posiekać drobno, przesmażyć na oleju.
Kawałki ryb ułożyć na kołaczach, posypać cebulą, pieprzem i solą.