Kołduny podlaskie (Podlasie)
- 50 dag baraniny
- 1,5 l bulionu wołowego (może być z kostki)
- majeranek
- sól, pieprz
- ciasto
- 25 dag mąki
- łyżka oleju
- szczypta soli
Baraninę umyć, zemleć w maszynce, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i starannie wyrobić.
Do mąki wlać ćwierć szklanki wody i olej, zagnieść ciasto, cienko je rozwałkować.
Wyciąć z ciasta szklanką małe kółka, na każde nałożyć farsz, mocno zlepić brzegi, po czym włożyć do osolonego wrzątku i ugotować.
Odcedzone przełożyć do talerzy i zalać gorcym rosołem.
Do mąki wlać ćwierć szklanki wody i olej, zagnieść ciasto, cienko je rozwałkować.
Wyciąć z ciasta szklanką małe kółka, na każde nałożyć farsz, mocno zlepić brzegi, po czym włożyć do osolonego wrzątku i ugotować.
Odcedzone przełożyć do talerzy i zalać gorcym rosołem.