Kotleciki z grzybów
- 0,25 kg grzybów
- 2 dag masła
- 5 dag cebuli
- 2 - 3 łyżki ugotowanego zielonego groszku
- 10 dag chudej wieprzowiny
- sól, pieprz
- 1 jajo
- tarta bułka
- tłuszcz do smażenia
Do sporządzenia tej potrawy nadają się każde grzyby.
Oczyszczone i drobno pokrajane włożyć do rondla, dodać masło i drobno pokrajaną cebulę, udusić do miękkości na małym ogniu bez wody.
Do uduszonych i przestudzonych grzybów dodać zielony groszek, drobno posiekane mięso, sól, pieprz oraz usiekaną zieloną pietruszkę.
Dodać jajo i tyle tartej bułki, aby masa nadawała się do formowania kotlecików.
Smażyć szybko w mocno rozgrzanym tłuszczu.
Podawać z młodymi ziemniakami lub kaszą.
Oczyszczone i drobno pokrajane włożyć do rondla, dodać masło i drobno pokrajaną cebulę, udusić do miękkości na małym ogniu bez wody.
Do uduszonych i przestudzonych grzybów dodać zielony groszek, drobno posiekane mięso, sól, pieprz oraz usiekaną zieloną pietruszkę.
Dodać jajo i tyle tartej bułki, aby masa nadawała się do formowania kotlecików.
Smażyć szybko w mocno rozgrzanym tłuszczu.
Podawać z młodymi ziemniakami lub kaszą.