Krem z soczewicy z pesto z owoce


    Robimy zupę: cebulkę oraz chilli drobno kroimy. Rozgrzewamy oliwę w garnku oraz dusimy na niej cebulkę wraz z chilli przez 2 minuty. Dodajemy soczewicę oraz dusimy przez kolejną minutę. Posypujemy curry oraz kurkumą, przez chwilę dusimy, mieszając, oraz polewamy rosołem. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut. Wsypujemy sól, pieprz, szczyptę cukru. Po ugotowaniu zupę miksujemy na gładki krem. Przygotowujemy warzywa: gotujemy w osolonej wodzie czerwoną soczewicę przez 25 minut. Krótko przed końcem gotowania solimy. Osączamy soczewicę na sitku. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, kroimy też wcześniej umytego selera. Dusimy warzywa na oliwie, posypujemy solą, pieprzem, cukrem. Dodajemy soczewicę, dusimy chwilę razem oraz odstawiamy na bok. Robimy pesto z tamarillo: owoce tamarillo blanszujemy w gotowanej wodzie przez 30 sekund. Wyjmujemy, płuczemy zimną wodą. Obieramy ze skórki, miąższ owocu kroimy na kawałeczki. Orzechy podpiekamy na złotobrązowy kolor na patelni, studzimy oraz drobno siekamy. Z mięty obrywamy listki oraz drobno je kroimy. Oliwę mieszamy z 2 /3 tamarillo, octem oraz miętą, miksujemy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy orzechy oraz resztę tamarillo. Zupę podgrzewamy, podajemy z warzywami oraz pesto.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: