Kreplach - mięsne pierożki w ros
Zrób farsz: zeszklij na oleju posiekaną cebulę, dodaj mięso, podsmaż na mocnym ogniu. Gdy się przyrumieni, zmniejsz ogień oraz oprósz curry, smaż, mieszając, około 5 minut. Zdejmij z ognia, wbij jajka oraz energicznie wymieszaj. Przypraw solą oraz pieprzem, a potem pozostaw do ostygnięcia. Jeśli farsz jest za rzadki, podgrzewaj go jeszcze przez chwilę, aby sos odparował. Zrób ciasto: do mąki dodaj szczyptę soli, pośrodku zrób dołek oraz wbij jajko. Wlej olej oraz 4-6 łyżek ciepłej wody. Zagnieć elastyczne oraz miękkie ciasto pierogowe, rozwałkuj cienko na stolnicy posypanej mąką. Pokrój na kwadraciki, nałóż farsz oraz sklejaj trójkątne pierożki. Gotuj 10 minut w osolonej wodzie. Podawaj w gorącym rosole.