Krokiety orzechowe (Wigilia)
- 50 dag gotowanych ziemniaków (należy wybrać takie, które mają zwięzły miąższ)
- 10 dag wyłuskanych orzechów włoskich
- cebula
- łyżka tartej bułki
- łyżka masła
- 2 jajka
- łyżka drobno posiekanej natki
- wegeta do smaku (może być przyprawa "Warzywko")
- pieprz
- tarta bułka lub płatki migdałowe do panierowania
- olej do smażenia
Obrać i drobno posiekać cebulę, przesmażyć ją na maśle razem z posiekaną natką i łyżką tartej bułki.
Obrane i przestudzone ziemniaki przepuścić razem z orzechami włoskimi przez maszynkę do mięsa, dodać cebulę, natkę i jajko.
Dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku wegetą lub "Warzywkiem" oraz szczyptą pieprzu.
Z masy ulepić małe wałeczki, otaczać je najpierw w rozmąonym jajku, a następnie w tartej bułce lub migdałach.
Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.
Krokiety są doskonałe z sałatką, jako oddzielne danie.
Można je także podawać jako dodatek do czerwonego barszczu i wigilijnej kapusty z grzybami.
Obrane i przestudzone ziemniaki przepuścić razem z orzechami włoskimi przez maszynkę do mięsa, dodać cebulę, natkę i jajko.
Dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku wegetą lub "Warzywkiem" oraz szczyptą pieprzu.
Z masy ulepić małe wałeczki, otaczać je najpierw w rozmąonym jajku, a następnie w tartej bułce lub migdałach.
Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.
Krokiety są doskonałe z sałatką, jako oddzielne danie.
Można je także podawać jako dodatek do czerwonego barszczu i wigilijnej kapusty z grzybami.