Krokiety orzechowe (Wigilia)

  • 50 dag gotowanych ziemniaków (należy wybrać takie, które mają zwięzły miąższ)
  • 10 dag wyłuskanych orzechów włoskich
  • cebula
  • łyżka tartej bułki
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • łyżka drobno posiekanej natki
  • wegeta do smaku (może być przyprawa "Warzywko")
  • pieprz
  • tarta bułka lub płatki migdałowe do panierowania
  • olej do smażenia
Obrać i drobno posiekać cebulę, przesmażyć ją na maśle razem z posiekaną natką i łyżką tartej bułki.
Obrane i przestudzone ziemniaki przepuścić razem z orzechami włoskimi przez maszynkę do mięsa, dodać cebulę, natkę i jajko.
Dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku wegetą lub "Warzywkiem" oraz szczyptą pieprzu.
Z masy ulepić małe wałeczki, otaczać je najpierw w rozmąonym jajku, a następnie w tartej bułce lub migdałach.
Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.
Krokiety są doskonałe z sałatką, jako oddzielne danie.
Można je także podawać jako dodatek do czerwonego barszczu i wigilijnej kapusty z grzybami.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: