Kugel z cebuli (Izrael)
- 3 cebule (30 dag)
- 3 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę.
2 łyżki masła stopić.
Żółtka utrzeć do białości, następnie dodać stopione masło, cebulę, bułkę tartą, sól i pieprz.
Starannie wymieszać.
Białko ubić na sztywną pianę, dodać do masy cebulowej i lekko wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem, włożyć masę i piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.
Sprawdzić ciasto patyczkiem i - jeśli trzeba - dopiec.
Kugel podawać gorący, ze świeżym pieczywem i zieloną sałatą.
2 łyżki masła stopić.
Żółtka utrzeć do białości, następnie dodać stopione masło, cebulę, bułkę tartą, sól i pieprz.
Starannie wymieszać.
Białko ubić na sztywną pianę, dodać do masy cebulowej i lekko wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem, włożyć masę i piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.
Sprawdzić ciasto patyczkiem i - jeśli trzeba - dopiec.
Kugel podawać gorący, ze świeżym pieczywem i zieloną sałatą.