Kulebiak z grzybami leśnymi (Wig
- ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 4 dag drożdży
- szklanka mleka
- 5 dag masła
- 10 dag cukru
- 2 jajka
- sól
- farsz:
- 75 dag grzybów leśnych (mogą być mrożone lub duszone)
- 10 dag kaszy manny
- 2 cebule
- 5 dag masła
- 100 ml kremówki
- łyżka posiekanej natki
- 2 jajka
- sól, pieprz
Zrobić ciasto: do roztartych z cukrem drożdży dodać mąkę, mleko i sól.
Wymieszać, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 20 - 30 minut.
Wbić jajka, dodać ciepłe stopione masło, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Przygotować farsz: cebule posiekać, usmażyć na maśle.
Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić, przesmażyć na maśle razem z cebulą.
Wlać śmietanę, ciągle mieszając powoli wsypywać kaszę mannę.
Zagotować, dodać natkę, przyprawić.
Wbić jajka, wymieszać.
Ciasto rozwałkować, posmarować farszem, zwinąć.
Z resztek ciasta wyciąć paseczki i gwiazdkę, ozdobić wierzch kulebiaka.
Piec 30 - 45 minut w temperaturze 220oC.
Wymieszać, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 20 - 30 minut.
Wbić jajka, dodać ciepłe stopione masło, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Przygotować farsz: cebule posiekać, usmażyć na maśle.
Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić, przesmażyć na maśle razem z cebulą.
Wlać śmietanę, ciągle mieszając powoli wsypywać kaszę mannę.
Zagotować, dodać natkę, przyprawić.
Wbić jajka, wymieszać.
Ciasto rozwałkować, posmarować farszem, zwinąć.
Z resztek ciasta wyciąć paseczki i gwiazdkę, ozdobić wierzch kulebiaka.
Piec 30 - 45 minut w temperaturze 220oC.