Kulebiak z grzybami leśnymi (Wig

  • ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 4 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 5 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 2 jajka
  • sól
  • farsz:
  • 75 dag grzybów leśnych (mogą być mrożone lub duszone)
  • 10 dag kaszy manny
  • 2 cebule
  • 5 dag masła
  • 100 ml kremówki
  • łyżka posiekanej natki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
Zrobić ciasto: do roztartych z cukrem drożdży dodać mąkę, mleko i sól.
Wymieszać, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 20 - 30 minut.
Wbić jajka, dodać ciepłe stopione masło, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Przygotować farsz: cebule posiekać, usmażyć na maśle.
Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić, przesmażyć na maśle razem z cebulą.
Wlać śmietanę, ciągle mieszając powoli wsypywać kaszę mannę.
Zagotować, dodać natkę, przyprawić.
Wbić jajka, wymieszać.
Ciasto rozwałkować, posmarować farszem, zwinąć.
Z resztek ciasta wyciąć paseczki i gwiazdkę, ozdobić wierzch kulebiaka.
Piec 30 - 45 minut w temperaturze 220oC.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: