Kuleczki ryżowo-bazyliowe z warz


    Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Dodajemy do niego całe jajka oraz żółtka, bułkę tartą oraz parmezan. Pomidory dzielimy na ćwiartki, usuwamy nasionka. Pory myjemy oraz kroimy w krążki. Czosnek dusimy na maśle, dodajemy pokrojone pory oraz pomidorki. Dusimy przez kolejne 5 minut. Połowę bazylii drobno kroimy oraz dodajemy do ryżu. Formujemy 12 kuleczek. Podsmażamy je na rozgrzanej oliwie na złotobrązowy kolor. Warzywa przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podlewamy rosołem. Dodajemy śmietanę oraz resztę bazylii. Możemy zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Warzywa wykładamy na talerze, na nich układamy kuleczki ryżowe oraz dekorujemy danie listkami bazylii.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: