Kurczak po małopolsku (Małopolsk
- kurczak
- wątróbka z kurczaka
- 10 dag wątroby cielęcej
- 6 dag ryżu
- 10 dag pieczarek
- 2 dag masła
- duża marchew
- mała pietruszka
- kawałek selera
- szklanka białego wytrawnego wina
- liść laurowy
- sól, pieprz
Drobno pokrojone i usmażone pieczarki oraz posiekaną wątróbkę wymieszać z ryżem ugotowanym na sypko, doprawić solą i pieprzem.
Nadziać kurczaka farszem, włożyć do środka kawałek masła, zaszyć otwór, skórę natrzeć solą.
Ułożyć kurczaka w garnku, dodać pokrojone w plasterki warzywa, liść laurowy, posypać pieprzem, podlać wodą i udusić.
Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować, wymieszać z winem, zagotować, przelać do sosjerki.
Kurczaka przełożyć na półmisek.
Podawać z ziemniakami i surówką.
Nadziać kurczaka farszem, włożyć do środka kawałek masła, zaszyć otwór, skórę natrzeć solą.
Ułożyć kurczaka w garnku, dodać pokrojone w plasterki warzywa, liść laurowy, posypać pieprzem, podlać wodą i udusić.
Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować, wymieszać z winem, zagotować, przelać do sosjerki.
Kurczaka przełożyć na półmisek.
Podawać z ziemniakami i surówką.