Kurczak po małopolsku (Małopolsk

  • kurczak
  • wątróbka z kurczaka
  • 10 dag wątroby cielęcej
  • 6 dag ryżu
  • 10 dag pieczarek
  • 2 dag masła
  • duża marchew
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
Drobno pokrojone i usmażone pieczarki oraz posiekaną wątróbkę wymieszać z ryżem ugotowanym na sypko, doprawić solą i pieprzem.
Nadziać kurczaka farszem, włożyć do środka kawałek masła, zaszyć otwór, skórę natrzeć solą.
Ułożyć kurczaka w garnku, dodać pokrojone w plasterki warzywa, liść laurowy, posypać pieprzem, podlać wodą i udusić.
Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować, wymieszać z winem, zagotować, przelać do sosjerki.
Kurczaka przełożyć na półmisek.
Podawać z ziemniakami i surówką.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: