Kurczak po marokańsku z warzywa


    Rozgrzej 2 łyżki oliwy w dużym rondlu. Włóż cebulę oraz czosnek, zeszklij pod przykryciem (około 10 minut). Dodaj paprykę, sól, kurkumę, kolendrę, koper, pieprz, kumin oraz imbir mieszając, podgrzewaj około minuty. Dodaj pomidory, wodę oraz sok z cytryny, zagotuj. Teraz włóż kawałki oraz nóżki kurczaka, tak aby leżały w jednej warstwie. Polej niewielką ilością sosu spod spodu oraz zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj, gotuj 15 minut. Odwróć kurczaka, przykryj ponownie oraz gotuj dalej, aż będzie miękki. Trwa to około 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Dużą blachę posmaruj oliwą. Bakłażany wymieszaj z pozostałą oliwą, rozłóż na blasze oraz piecz, co jakiś czas mieszając, aż się przyrumienią. Trwa to około 25 minut. Kurczaka oraz bakłażany ostudź oraz wstaw (w oddzielnych naczyniach) do lodówki. Przykryj oraz pozostaw na 2-3 godziny (lub na całą noc). Następnie wymieszaj kurczaka, bakłażany oraz majeranek, przykryj oraz duś 10 minut, aby całość dobrze podgrzać. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem, ewentualnie dodaj jeszcze trochę soku z cytryny. Posyp migdałami oraz kolendrą.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: